Varné desky jsou v dnešní době nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak se však vyznat v široké nabídce a neustálém zavádění stále modernějších novinek? V následujících řádcích se zaměříme na indukční varné desky. Ty se stávají v poslední době stále oblíbenějšími a stále více pronikají do českých domácností.
Indukční varné desky patří zcela jistě mezi nejefektivnější varné desky, co se týče vynaložené energie. Zatímco plynové sporáky ztrácí 50% vynaložené energie a sklokeramické desky přibližně 40%, indukční varné desky mají ztrátu pouze desetiprocentní. To je dáno principem fungování indukčních varných desek.
Princip indukčního vaření spočívá v tom, že dochází pouze k ohřevu dna použité nádoby, nikoliv celé plotny a mnohdy i jejího okolí. Pod plotnou je umístěna měděná cívka, která vytváří elektromagnetické pole mezi cívkou a feromagnetickým dnem nádoby. Podle stupně nastaveného výkonu tak dochází k ohřevu dna nádoby. Tepelné ztráty jsou tak skutečně minimální a ohřev je mnohem rychlejší. Ohřev jednoho litru vody trvá indukční varné desce zhruba tři minuty, zatímco sklokeramické desce sedm minut.
Indukční varné desky také umí velmi pružně reagovat na nastavený výkon. Při jeho snížení či zvýšení okamžitě poznáte rozdíl. Po vypnutí desky dochází velmi rychle k ochlazení. Indukční varné desky disponují dotykovým ovládáním. Další výhodou kromě úspory energie a času jsou bezpečností prvky. Vzhledem k ohřevu pouze dna nádoby nehrozí nebezpečí popálení během vaření. Po sejmutí varné nádoby z desky zazní akustické upozornění a deska se automaticky vypne. Snadná je také obsluha a údržba. Na desce nedochází k připalování zbytků jídla. Navíc ji lze vzhledem k nízké teplotě ihned po skončení vaření otřít.
Design indukčních desek je podobný deskám sklokeramickým. Velikostně si lze zvolit od dvou až po čtyři varné plochy. Indukční varné desky nabízí mnoho funkcí – časovač vaření, automatický náběh teploty, dětskou bezpečnostní pojistku, funkci easy clean, automatické vypnutí, senzorové ovládání, signalizaci zbytkového tepla, rozpoznání velikosti nádobí a další.
Nevýhodou indukčních varných desek je jejich vyšší cena. Ta se pohybuje kolem 25 000 korun a výš a záleží vždy na velikosti a množství zvolených funkcí. Nicméně, chcete-li při pořízení přeci jen trochu ušetřit, můžete zvolit hybridní variantu varné desky, kde jsou např. dvě varné plochy sklokeramické a dvě indukční.
Další nevýhodou je nutnost používání speciálního nádobí. Na indukční varné desky lze použít pouze kovové nádobí, např. z nerezu nebo litiny. Jejich základem je totiž feromagnetické dno.
Výhody indukční varné desky
- vyšší výkon
- úspora energie
- úspora času
- bezpečnost
- moderní design
Nevýhody indukční varné desky
- vyšší cena
- nutnost používání speciálního nádobí